Consilier al ministrului Energiei, despre ordonanta 114: Consumatorii vor plati toate pierderile3Foto© business24.ro

Consilier al ministrului Energiei, despre ordonanta 114: Consumatorii vor plati toate pierderile

, 4 știri, 12 vizualizări

Potrivit lui Havrileț, Comisia Europeană a declanșat mai multe proceduri de infringement împotriva României, ca urmare a OUG 114, iar una dintre ele are termen de soluționare 26 decembrie. Dacă România nu va rezolva problemele, va fi trimisă în fața Curții Europene de Justiție de la 1 ianuarie 2020.

„Lucrăm și ținem legătura cu Comisia Europeană, astfel încât România să iasă din procedura de infringement și să reimpună funcționarea pieței după modelul pieței unice europene, nu după modelul anilor 2002-2003, unde ne-a adus OUG 114. În ceea ce privește discuția dacă anularea prevederilor OUG 114 va duce sau nu la creșteri de prețuri, eu vă spun că cel mai mare păcat al ordonanței a fost că nu a prevăzut ce se va întâmpla după expirarea termenelor din ordonanță: 2021, 2022...”, a precizat Havrileț, potrivit Agerpres.

El a precizat că ordonanța va produce efecte negative și anii următori.

„Când se intervine administrativ într-o piață liberă, nu poți să ai decât poziția unui elefant într-un magazin de porțelanuri. La fel s-a întâmplat și cu OUG 114, sunt efecte negative la vedere, evidente, și unele care se vor vedea peste ani. Repararea efectelor negative este dificilă, pentru că s-au înregistrat pierderi pe tot lanțul, producătorii, furnizorii...