Creșterea economică a României, cu mult sub cea prognozată. Ținta asumată de guvern a fost nerealistă3Foto© wall-street.ro

Creșterea economică a României, cu mult sub cea prognozată. Ținta asumată de guvern a fost nerealistă

, 6 știri, 17 vizualizări

"Și 2023 a fost un an economic tare complicat pentru România. Inflația a mers în jos, în ton cu evoluția în Europa, chiar dacă mai lent. Dar economia a încetinit în partea a doua a anului și creșterea reală a PIB va fi probabil în jur de 2%, sub cea prognozată.

Cea mai acută problemă a României (alături de deficitele externe și slăbiciuni instituționale) este deficitul bugetar, care în 2023 a rămas probabil în jur de 6% din PIB - precum în 2022 (când deficitul ESA, metodologie europeană, a fost 6,23%). România este sub incidența procedurii de deficit excesiv și are probabil cel mai mare deficit structural în UE.

Ținta asumată de guvern pentru 2023, de 4,4% din PIB, a fost nerealistă și judecată ca atare de Consiliul Fiscal în opinia privind bugetul public, a cărei construcție a fost cu hibe (venituri supraestimate și cheltuieli subestimate). De aceea se impune adoptarea de măsuri fiscal-bugetare care să permită îndreptarea deficitului bugetar către 3% din PIB în câțiva ani", se menționează în raport.