Criza politică din Republica Moldova, amplificată de deciziile Curții Constituționale4Foto© stirileprotv.ro

Criza politică din Republica Moldova, amplificată de deciziile Curții Constituționale

, 6 știri, 24 vizualizări

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, din care fac parte 86 de organizații neguvernamentale din Republica Moldova, condamnă ultimele decizii ale Curții Constituționale din 7, 8 și 9 iunie 2019 și cere demisia judecătorilor.

Curtea Constituțională a interpretat termenul de trei luni de la care președintele țării poate dizolva parlamentul ca echivalând cu 90 de zile, deși orice termen exprimat în luni, potrivit regulii juridice generale, echivalează cu luna calendaristică. De facto, prin această interpretare, termenul în care parlamentul poate vota legi și numi guvernul a fost redus de la 9 iunie la 7 iunie 2019, se menționează în declarație.

ONG-urile mai subliniază că decizia Curții Constituționale a fost emisă spre sfârșitul zilei de lucru de 7 iunie 2019, adică chiar în ziua în care, potrivit Curții, a expirat acest termen. Curtea Constituțională fusese sesizată cu privire la această chestiune încă din 22 mai 2019 cu solicitarea ca sesizarea să fie examinată cu prioritate.