Curtea Constituțională a României, dezbatere privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru2Foto© stirileprotv.ro

Curtea Constituțională a României, dezbatere privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru

, 10 știri, 86 vizualizări

Potrivit documentului semnat de președinții celor două camere ale Parlamentului, conflictul constă în "exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor președintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituție, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru".

În sesizare se arată că desemnarea lui Orban la funcția de prim-ministru a fost făcută "cu încălcarea, în mod direct sau indirect principiilor sau dispozițiilor constituționale". În acest sens, ar fi fost încălcate: "principiul colaborării loiale între instituțiile publice, derivat din art. 1 alin.

(4); obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; obligația constituțională de a exercita funcția de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a", se susține în documentul menționat.