Curtea Constitutionala, asteptata sa se pronunte in legatura cu sesizarea Guvernului privind cresterea pensiilor cu 40%6Foto© business24.ro

Curtea Constitutionala, asteptata sa se pronunte in legatura cu sesizarea Guvernului privind cresterea pensiilor cu 40%

, 37 știri, 67 vizualizări

La mijlocul lunii octombrie, Guvernul a sesizat CCR privind rectificarea bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 40%. Conform unui comunicat de pe atunci, Parlamentul „Parlamentul „a ignorat exigențele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice”

“Guvernul a depus astăzi la Curtea Constituțională sesizarea în vederea exercitării controlului prealabil de constituționalitate privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și sesizarea privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În esență, Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigențele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii.