Decembrie vine cu temperaturi mici, viscole si ninsori7Foto© wall-street.ro

Decembrie vine cu temperaturi mici, viscole si ninsori

, 10 știri, 20 vizualizări

"Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen care apare cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea și în estul Moldovei. Va fi ceață persistentă, mai ales în zonele de câmpie și în depresiuni si mai rar, lapoviță și ploaie.

O influență deosebită asupra țării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei și, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 - 6 grade Celsius față de ultima lună de toamnă", precizează specialiștii ANM.

Din datele înregistrate în perioada 1961 - 2018 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că, în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistrează pe suprafețe mai extinse doar în sudul și în vestul țării precum și în Dobrogea. Astfel, cele mai mari valori, de peste 2 grade Celsius, sunt specifice litoralului și Depresiunii Oravița,