Declarațiile de avere, publice doar la cerere. Marian Oprișan, inițiatorul proiectului© libertatea.ro

Declarațiile de avere, publice doar la cerere. Marian Oprișan, inițiatorul proiectului

, 4 știri, 39 vizualizări

De anul trecut, când a intrat în vigoare, la nivelul Uniunii Europene, Regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal, politicienii și alte persoane plătite din bani publici au început să invoce prevederile directivei pentru a-și ascunde veniturile.Un caz care a făcut vâlvă anul trecut a fost cel al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care și-a “anonimizat” declarațiile de avere de pe site-ul instituției pe care o conduce din 2000, deși legea nu prevede o asemenea posibilitate.Acum, șeful CJ Vrancea se declară “un tip foarte transparent” și promite că anul acesta își va face publică declarația de avere, dar crede că averea demnitarilor nu trebuie să fie la vedere, pentru că riscă să fie călcați de hoți.

După ce, în 2018, Marian Oprișan și-a “anonimizat” declarațiile de avere, în Consiliul Județean Vrancea a început o nouă modă. Funcționarii i-au copiat metoda și, la fel au procedat alți consilieri județeni, printre care Ionel Cel-Mare, de la ALDE, și Dănuț Cristian, de la PSD.

Toate aceste declarații de avere se regăsesc pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, deci nu pot fi ascunse de public. Nu toți oamenii știu însă că pot afla aceste informații și din alte surse. Libertatea l-a contactat pe Marian Oprișan, pentru documentarea unui caz cu privire la averea sa și acesta a fost foarte deschis în a oferi detaliile solicitate.