Deficitul balanței comerciale în primele trei luni a fost de aproape 6,7 miliarde de euro2Foto© realitatea.net

Deficitul balanței comerciale în primele trei luni a fost de aproape 6,7 miliarde de euro

, 8 știri, 11 vizualizări

Deficitul balanței comerciale în primele trei luni a fost de aproape 6,7 miliarde de euro. Este totuși mai mic cu 1,5% față de cel înregistrat în perioada similară din 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate astăzi. Președintele executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, Mihai Ionescu, spune că datele INS arată că țara noastră continuă să trăiască pe datorie. El anunță că reprezentanții oamenilor de afaceri vor merge la Guvern cu un set de propuneri ce ar putea reduce deficitul comercial.

Mihai Ionescu: ”Avem deja stabilit să avem o întâlnire cu prim-ministrul în perioada imediat următoare. I-am trimis un proiect de măsuri pe termen scurt, mediu și lung, vreo 20 de măsuri, care au ca țintă reducerea la jumătate a deficitului balanței comerciale, pentru că ce se întâmplă acum nu poate fi lăsat să se dezvolte de la sine, să rezolve problemele fără o intervenție masivă. Nu e vorba de fonduri, e vorba de a orienta politicile publice care să țintească acest mare neajuns al României.”

Printre măsurile propuse se numără sprijinirea celor care vor să investească pentru a realiza în țară produse din categoria celor pe care acum le importăm. ANEIR mai propune și refacerea rețelei de consilieri economici din străinătate prin crearea a o sută de noi posturi care să acopere piețele din Africa, Asia și America Latină./editor Florin Lepadatu/