Dexametazona - primul medicament care poate salva viețile celor grav bolnavi de COVID-196Foto© rfi.ro

Dexametazona - primul medicament care poate salva viețile celor grav bolnavi de COVID-19

, 13 știri, 22 vizualizări

Un medicament ieftin și disponibil pe scară largă, numit dexametazonă, poate ajuta la salvarea vieții pacienților grav bolnavi de coronavirus, relatează BBC News. Experții din Marea Britanie spun că tratamentul cu doze mici de steroizi reprezintă un progres major în lupta împotriva virusului. Dexametazona a redus riscul de deces cu o treime în cazul pacienților aflați la terapie intensivă, ventilați mecanic. Pentru cei care doar primeau oxigen, tratamentul a redus mortalitatea cu o cincime.

Aproximativ 19 din 20 de pacienți infectați cu coronavirus se însănătoșesc fără a ajunge în spital (n.r. spre deosebire de Marea Britanie, în România toate persoanele infectate sunt internate, chiar dacă unele sunt asimptomartice sau au simptome foarte ușoare). În cazul celor mai mulți pacienți internați, starea lor se îmbunătățește, însă unii pot avea nevoie de oxigen sau chiar de ventilație mecanică. Aceștia sunt pacienții cu risc ridicat pentru care dexametazona pare să ajute.

Medicamentul, folosit pentru a reduce inflamația într-o serie de alte afecțiuni, pare să stopeze o parte dintre efectele dăunătoare ale așa numitei furtuni de citokine. Aceasta poate fi mortală și este cauzată de o reacție exagerată a sistemului imunitar în încercarea de a combate virusul.