Documente clasificate scurse în presă arată că Vladimir Putin ar putea apăsa pe „butonul nuclear” mai devreme decât se credea anterior© observatornews.ro

Documente clasificate scurse în presă arată că Vladimir Putin ar putea apăsa pe „butonul nuclear” mai devreme decât se credea anterior

, 6 știri, 20 vizualizări

Documentele clasificate, consultate de Financial Times, descriu un prag pentru utilizarea armelor nucleare tactice, care este mai jos decât a recunoscut vreodată Rusia în mod public, potrivit experților care au analizat și verificat documentele.

Criteriile pentru un potențial răspuns nuclear variază de la o incursiune inamică pe teritoriul rusesc până la factori declanșatori mai specifici, cum ar fi distrugerea a 20% din submarinele cu rachete balistice strategice ale Rusiei.

Este vorba despre 29 de dosare militare rusești secrete, întocmite între 2008 și 2014, în care sunt incluse scenarii pentru jocuri de război și prezentări pentru ofițerii navali, care discută despre principiile de operare pentru utilizarea armelor nucleare. Deși dosarele datează de acum 10 ani și mai mult, experții susțin că acestea rămân relevante pentru doctrina militară rusă actuală. Potrivit News.ro, documentele au fost prezentate FT de către surse occidentale.