Doi medici, trimiși în judecată pentru aducerea ilegală din Italia a sute de cornee pentru transplant© libertatea.ro

Doi medici, trimiși în judecată pentru aducerea ilegală din Italia a sute de cornee pentru transplant

, 7 știri, 63 vizualizări

În rechizitoriu s-a reținut că, în perioada 2019 - 2022, în numele și în interesul clinicii oftalmologice, medicii au introdus pe teritoriul României, din Italia, 303 cornee, fără a deține autorizația specială emisă de Agenția Națională. de Transplant.

Legea Sănătății condiționează legalitatea importului de țesut uman de existența unei autorizații speciale pe care o poate emite doar Agenția Națională de Transplant, organism aflat în subordinea Ministerului Sănătății. Pentru nicio operațiune de import din cele 109 menționate în rechizitoriu, Agenția Națională de Transplant nu a emis autorizația specială în beneficiul clinicii oftalmologice.

Dispoziția de trimitere în judecată vizează și săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, după ce s-a reținut că, în numele și în interesul acestei clinici oftalmologice, medicii au atestat în fals împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că dețin aceste autorizații speciale de import țesuturi de origine umană.