Doliu în teatrul românesc! Un mare actor a murit4Foto© cancan.ro

Doliu în teatrul românesc! Un mare actor a murit

, 6 știri, 123 vizualizări

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara.

„Actorul Damian Oancea și-a găsit pacea. Născut în 22 martie 1945 la Craiova, Damian Oancea a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în anul 1969. Debutează la Teatrul de Nord din Satu-Mare, în același an.

Periplul său profesional îl poartă la Teatrul Național din orașul său natal, Craiova, și la Teatrul de Stat din Reșița, dar locul și-l găsește la Teatrul Național din Timișoara, unde se angajează în anul 1981 și pe a cărui scenă va reveni în 1991, trăind destinele numeroaselor personaje pe care le-a interpretat timp de încă 23 de ani.

Un actor de mare forță, Damian Oancea a fost un nume de referință al Naționalului timișorean. Cu prezența sa scenică impresionantă, registrul lui interpretativ a acoperit toate genurile dramatice. Damian Oancea a intrat în istoria teatrului timișorean cu Iona de Marin Sorescu, rolul vieții și al sufletului său. Îndrăgostit de creația lui Marin Sorescu și simțind-o cu fiecare fibră a sa, Damian Oancea a interpretat și chiar a creat spectacole pe textele de teatru ori pe versurile acestuia.