Economia la plecarea Guvernului Dăncilă5Foto© stirileprotv.ro

Economia la plecarea Guvernului Dăncilă

, 11 știri, 18 vizualizări

Creșterea economică este consistentă însă sub nivelul estimat de către guvernul PSD, deficitele gemene cresc permanent, datoria publică la fel, inflația este mai mare decât își propune BNR, leul este slab, exporturile nu pot ține pasul cu importurile, veniturile statului s-au ameliorat dar cheltuielile sunt din ce în ce mai mari, sunt câteva dintre cele lăsate de către guvernarea PSD. Veniturile unei familii au crescut în ultimii doi ani de zile, însă mare parte din surplus este mâncat de inflație. De anul trecut și până acum au crescut cu 600 de lei și au ajuns la 4.700 de lei pe lună.

Conform unei informări a BNR, rata anuală a inflației s-a mărit în iulie la 4,1 la sută, iar în august s-a redus la 3,9 la sută, în linie cu previziunile, menținându-se astfel peste nivelul de 3,8 la sută atins în iunie, și deasupra intervalului țintei.

Oficialii BNR au observat că avansul față de luna iunie este atribuibil atât componentelor exogene ale indicelul prețurilor de consum – în condițiile scumpirii produselor din tutun și ale evoluției prețului combustibililor, doar parțial contrabalansate ca impact de temperarea creșterii prețurilor administrate și a prețurilor LFO –, cât și inflației de bază.