Erdogan vrea să redenumească fosta catedrală Sfânta Sofia în 'moscheea Sfânta Sofia'3Foto© incont.stirileprotv.ro

Erdogan vrea să redenumească fosta catedrală Sfânta Sofia în 'moscheea Sfânta Sofia'

, 6 știri, 15 vizualizări

În cadrul unui interviu televizat, șeful statului turc a fost întrebat dacă ar fi posibilă intrarea gratuită la Muzeul Sfânta Sofia. "Nu este imposibil. (...) Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci de "Moscheea Sfânta Sofia". Remarca sa a provocat surpriză din partea unei jurnaliste care i-a adresat întrebarea la postul de televiziune TGRT Haber.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea, la intrarea în Strâmtoarea Bosfor și a Cornului de Aur, bazilica Sfânta Sofia face obiectul polemicilor între creștini și musulmani. Fiecare cult își revendică monumentul. Această biserică, unde au fost încoronați împărații bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea după capturarea Constantinopolului de către otomani în 1453. Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Atatürk, ea a fost dezafectată și transformată în muzeu, conform legii, pentru a o "reda umanității".

"Turiștii vin și se duc la Moscheea Albastră, plătesc orice? (...) Vom face la fel și cu Sfânta Sofia", a adăugat președintele Erdogan, aflat în plină campanie pentru alegerile locale pentru 31 martie care se anunță strânse în orașe precum Ankara și Istanbul.  Statutul acestui monument, în prezent clasat în patrimoniul mondial Unesco și vizitat de milioane de turiști în fiecare an, continuă să-i irite pe cei mai militanți musulmani din Turcia.