Europa de Est este afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani2Foto© wall-street.ro

Europa de Est este afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani

, 7 știri, 34 vizualizări

În unele părți din România și Polonia aceasta este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Cehia este cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Această secetă a dat naștere la semne de întrebare cu privire la asigurarea securității alimentare într-o regiune cu amintiri dureroase cu privire la lipsuri alimentare în regimurile totalitare, după problemele recente cu asigurarea medicamentelor și echipamentelor medicale de protecție împotriva coronavirusului.

„Acesta va deveni un subiect important. Coronavirusul a arătat că suntem dependenți de China, în termeni de ajutoare medicale, însă asta este chiar mai grav. Poți să începi să îți produci singuri echipamentele medicale dar nimeni nu poate produce instantaneu alimente dacă este o urgență”, spune Martin Pycha, președintele Asociației Agricole din Cehia.

În România, oamenii au golit rafturile magazinelor de produse alimentare atunci când Guvernul a introdus carantina. Apoi a venit seceta iar cel de-al doilea exportator de grâu din UE a prognozat că recolta de grâu ar putea coborî la jumătate față de o medie de nouă milioane de tone pe an.