Federația Patronală Petrol și Gaze: OUG 114 nu a redus factura la gaze2Foto© adevarul.ro

Federația Patronală Petrol și Gaze: OUG 114 nu a redus factura la gaze

, 6 știri, 9 vizualizări

Federația atrage atenția că OUG 114, anunțată în decembrie 2018, a crescut prețul pentru consumatorii industriali, ceea ce s-a reflectat în prețul bunurilor de larg consum.

”Eliminarea prevederilor OUG 114 și revenirea la o piață liberă și funcțională ar duce la reintroducerea în piață a unui volum de gaze de 4,3 miliarde m3 (reprezentând obligațiile pentru piața reglementată), ceea ce va permite decuplarea fața de prețurile de import”, se arată în comunicat.

În plus, creșterea capacităților de interconectare cu Bulgaria, Ungaria și Ucraina, planificată pentru anul viitor, va încuraja concurența pe piața gazelor prin diversificarea surselor, cum ar fi LNG (Gaz Natural Lichefiat), potrivit federației. Totodată, federația atrage atenția că principalul argument adus în defavoarea liberalizării pieței gazelor este protecția consumatorului vulnerabil, dar consumatorii vulnerabili trebuie protejați prin mecanisme care pot coexista cu o piață liberă, așa cum se întamplă și în alte țări din Europa Centrală și nu numai.