Florin Cîțu: România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială4Foto© money.ro

Florin Cîțu: România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială

, 8 știri, 46 vizualizări

"Am promis o politică fiscală prudentă, responsabilă și neinflaționistă pe termen lung. Am reușit până acum. Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate țările. Toate deficitele bugetare au explodat. Totuși, România are cea mai mică creștere a deficitului bugetar față de estimarea inițială", susține Florin Cîțu, duminică, într-o postare pe Facebook.

Ministrul a enumerat "beneficiile pentru toți românii ale politicii fiscale prudente" pe care a implementat-o, între care cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar. "Polonia de exemplu trebuie să împrumute în plus în 2020 9.3% din PIB. Este enorm", spune Cîțu.

Ministrul de Finanțe adaugă că va avea spațiu de manevră mai mare în 2021 dacă această criză economică și de sănătate se prelungește, menționând și presiunea mai mică pe dobânzile și veniturile bugetare viitoare (presiune mai mica asupra finanțelor generațiilor viitoare), presiunea redusă pe creșterea prețurilor în viitor și efectul redus al eliminării sectorului privat prin intervenția prea mare a statului în economie.