Florin Cîțu spune că România are o rezervă suficientă pentru a face față oricăror presiuni asupra finanțării© antena3.ro

Florin Cîțu spune că România are o rezervă suficientă pentru a face față oricăror presiuni asupra finanțării

, 8 știri, 23 vizualizări

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a declarat miercuri că România are o rezervă suficientă pentru a face față oricăror presiuni asupra finanțării sau a cursului de schimb și a promis că în scurt timp va liniști piețele cu măsuri destinate reducerii deficitului bugetar, transmite Bloomberg.

"Avem o rezervă de mărime adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piață și o vom utiliza", a spus Florin Cîțu într-un interviu acordat Bloomberg la Bruxelles, fără a preciza însă care este suma de bani disponibilă.

BNR a cheltuit sub un miliard de euro ca să susțină cursul leului

Banca Națională a României (BNR) a intervenit pe piețele valutare pentru a susține cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creșterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflației și bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută. Potrivit unui oficial de la BNR care a dorit să își păstreze anonimatul, banca centrală a cheltuit mai puțin de un miliard de euro din rezervele sale valutare pentru intervenții pe piață. Aceste intervenții au dus la cel mai mare declin al rezervelor valutare de după luna iunie 2018.