Fost parlamentar bulgar, pus sub acuzare pentru spionaj în serviciul Rusiei3Foto© bzi.ro

Fost parlamentar bulgar, pus sub acuzare pentru spionaj în serviciul Rusiei

, 5 știri, 7 vizualizări

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Tsatsarov, a anunțat, ieri, acuzațiile care îi sunt aduse fostului parlamentar, precizând că acesta ar putea fi condamnat la 15 de ani închisoare pentru infracțiunile comise. Eliberat din închisoare după ce a plătit cauțiunea de 25,000 de euro, Malinov are interdicție de a părăsi țara.

Malinov este acuzat, mai exact, că a divulgat secrete de stat către două organizații din Rusia – Societatea Vulturului cu Două Capete și Institutul Rus pentru Studii Strategice. Procurorul Tsatsarov a precizat că informațiile furnizate de Malinov au afectat în mod direct securitatea națională a Bulgariei, făcând parte dintr-un efort mai larg de a reorienta politica externă a Sofiei către Rusia.

Autoritățile bulgare au mai impus și o interdicție de intrare în țară pentru 10 ani asupra lui Leonid Reshetnikov, un fost agent din serviciile de informații ale Rusiei. Acesta a fost, între 2009 și 2017, directorul Institutul Rus pentru Studii Strategice și, în această calitate, a coordonat operațiunile de spionaj ale Moscovei în Bulgaria. Într-un postare pe Facebook, Rashetnikov a declarat că Malinov este „un patriot bulgar”, iar acuzațiile aduse acestuia vin ca urmare a „declanșării de către americani a operațiunii Spioni Ruși în Bulgaria”.