Ghețarii din Himalaya, pe cale să piardă până la 75% din gheață până în 21002Foto© observatornews.ro

Ghețarii din Himalaya, pe cale să piardă până la 75% din gheață până în 2100

, 5 știri, 28 vizualizări

Ghețarii din Hindu Kush Himalaya, Asia, ar putea pierde până la 75% din volumul lor până la sfârșitul secolului din cauza încălzirii globale, potrivit evaluării Centrului internațional pentru dezvoltarea integrată a munților (ICIMOD), cu sediul la Kathmandu, citat de Reuters.

Potrivit unui nou raport, ghețarii din Hindu Kush Himalaya din Asia ar putea pierde până la 75% din volumul lor până la sfârșitul secolului din cauza încălzirii globale, provocând atât inundații periculoase, cât și lipsă de apă pentru cele 240 de milioane de persoane care trăiesc în această regiune muntoasă.

O echipă internațională de oameni de știință a constatat că pierderea de gheață în regiune, unde se află celebrele vârfuri Everest și K2, se accelerează. În cursul anilor 2010, ghețarii au pierdut gheață cu 65% mai repede decât în deceniul precedent, potrivit evaluării realizate de Centrul internațional pentru dezvoltarea integrată a munților (ICIMOD), cu sediul la Kathmandu, o autoritate științifică interguvernamentală pentru această regiune.