În căutarea eroilor români căzuți în Alsacia: Jencu Strica – Jancu Bratu© rfi.ro

În căutarea eroilor români căzuți în Alsacia: Jencu Strica – Jancu Bratu

, 4 știri, 70 vizualizări

Mergând pe aleile dintre morminte, descoperim mormântul lui Strica Jencu, decedat la 23 iulie 1917.

Cine este acest soldat, care a murit ca prizonier în vara anului 1917? Certificatul său de deces, păstrat în arhivele orașului Mulhouse, indică faptul că a murit pe 26 iulie, apoi a fost îngropat în cimitirul catolic. Avea 36 de ani. Se poate observa că registrul stării civile nu a fost consultat pentru a stabili epitaful mormântului său, deoarece actul indică numele de Jancu Strica, iar în urma exhumării sale și a depunerii trupului la cimitirul militar Vallons, tot în Mulhouse, sunt preluate doar indicațiile date de germani pe mormântul acestui soldat.

Pe listele prizonierilor români păstrate la Comitetul Internațional al Crucii Roșii nu identificăm niciun soldat cu numele Jencu sau Jancu Strica. Cu toate acestea, CICR păstrează două liste care indică moartea soldatului. Prima ne spune că soldatul Janiscu sau Jancu Stoica, numărul 33971, a murit pe 24 iulie în Mulhouse. O altă listă, indică faptul că la aceeași dată, a murit în Mulhouse Jancu Bratu.

După verificare, descoperim că în iulie 1917 s-a înregistrat moartea unui singur prizonier român de război. Consultarea registrelor CICR și numărul de înregistrare ne permit să-l identificăm pe Jancu Bratu, îngropat în Mulhouse sub numele de Jencu Strica.