Intrarea în Biserică a Maicii Domnului- Vovidenia. Sărbătoare mare6Foto© bzi.ro

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului- Vovidenia. Sărbătoare mare

, 6 știri, 263 vizualizări

Astăzi, 21 noiembrie 2020, Biserica Ortodoxă sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea este cunoscută în popor drept Vovidenia și reprezintă o zi plină de tradiții. Ziua de astăzi este și o sărbătoare importantă din postul Nașterii Domnului

Zi importantă pentru creștinii-ortodocși de pretutindeni. Ziua de 21 noiembrie 2020 este dedicată în calendarul ortodox sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Această sărbătoare amintește de ziua în care Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, au adus-o pe fiica lor, în vârstă de trei ani, la templu. Maria a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, părintele Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a dus-o pe Maria în cea mai sfântă încăpere din lăcaș, în Sfânta Sfintelor, unde va rămâne până la vârsta de 15 ani.

Sărbătoarea este prăznuită pe 21 noiembrie și este considerată o zi a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Ziua de astăzi este o zi în care este și dezlegare la pește, fiind în postul Nașterii Domnului. Sărbătoarea a început să se țină prin secolul al șaselea, când împăratul Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care a fost numită biserica Sfânta Maria cea nouă. A doua zi după sfințire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat hramul bisericii.