Investigarea eventualelor fraude în procesul electoral din 26 mai 2019© agerpres.ro

Investigarea eventualelor fraude în procesul electoral din 26 mai 2019

, 5 știri, 14 vizualizări

Și-a reînceput activitatea Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public la alegerile europarlamentare din 26 mai. Astăzi au răspuns întrebărilor membrilor comisiei reprezentanții Institutului Național de Statistică și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale. Reporterul nostru Cătălin Purcaru explică.

Reporter: Reprezentanții INS au admis că în timpul procesului de centralizare a datelor au existat disfuncționalități, însă au dat asigurări că acestea nu au afectat rezultatul final al referendumului și al alegerilor europarlamentare din 26 mai. Președintele instituției, Tudorel Andrei, a dat ca exemplu în cadrul audierii inadvertențele apărute în compararea proceselor-verbale din secțiile de votare cu cele introduse în sistemul informatic ceea ce a dus la o durată mai mare a centralizării datelor:

Tudorel Andrei: ...nu a fost marcată ora la care s-au introdus, nu a creat un flux normal ca cei care sunt în birouri să cunoască ora la care vin secțiile, și atunci ele au fost puse într-o ordine pur aleatoare. A fost foarte important pentru că toate acestea au creat presiune asupra statisticianului în biroul electoral județean.