Japonia deversează în ocean, în 48 de ore, peste un milion de tone de apă radioactivă de la centrala nucleară Fukushima14Foto© hotnews.ro

Japonia deversează în ocean, în 48 de ore, peste un milion de tone de apă radioactivă de la centrala nucleară Fukushima

, 19 știri, 53 vizualizări

Autoritățile din Japonia au anunțat marți că vor începe să elibereze peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima pe 24 august. Planul, aprobat în urmă cu doi ani de guvernul japonez cu scopul de a dezafecta centrala operată de Tokyo Electric Power Company (Tepco), s-a confruntat cu critici din partea țărilor din zonă și a grupurilor de pescari.

„Am cerut Tepco să se pregătească rapid pentru evacuarea apei, în conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de reglementare nucleară, și mă aștept ca evacuarea apei să înceapă pe 24 august, dacă toate condițiile meteorologice permit acest lucru", a declarat, marți, premierul Fumio Kishida.

Anunțul vine la o zi după ce guvernul a declarat că a obținut „un anumit grad de înțelegere" din partea industriei pescuitului cu privire la eliberarea apei. „Promit că ne vom asuma întreaga responsabilitate de a ne asigura că industria pescuitului poate continua să își asigure traiul, chiar dacă acest lucru va dura zeci de ani", a spus luni Kishida.