Japonia și SUA, aproape de încheierea unui acord comercial2Foto© agerpres.ro

Japonia și SUA, aproape de încheierea unui acord comercial

, 10 știri, 6 vizualizări

Donald Trump a afirmat că SUA sunt 'foarte aproape' să încheie un acord comercial 'important' cu SUA, adăugând că autoritățile de la Washington și Tokyo lucrează la acest acord de cinci luni. Potrivit presei japoneze, principalii negociatori ai celor două părți au căzut vineri de acord la Washington asupra liniilor principale ale unui acord care să fie benefic pentru ambele economii și să satisfacă dezechilibrul comercial înregistrat de SUA în relația cu Japonia, dezechilibru criticat frecvent de Donald Trump.

'Am făcut progrese importante' a declarat sâmbătă negociatorul japonez pentru Comerț, Toshimitsu Motegi, după trei zile de negocieri bilaterale cu reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer. 'Aceste progrese vor fi confirmate la summitul G7', care se derulează în prezent la Biarritz, a adăugat Toshimitsu Motegi. Potrivit postului public de televiziune NHK și mai multor cotidiene japoneze, Toshimitsu Motegi și Robert Lighthizer au căzut de acord în special asupra unei reduceri a tarifelor vamale japoneze pentru carnea de vită și de porc din SUA.

La rândul său, Washingtonul va anula tarifele vamale pentru anumite produse industriale provenite din Japonia, însă nu și cele care vizează automobilele japoneze, tarife care vor fi menținute pentru moment și vor face obiectul unor discuții ulterioare. Cele două state speră să finalizeze un acord comercial în luna septembrie.