Justiția britanică a decis că poliția utilizează ilegal recunoașterea facială3Foto© economie.hotnews.ro

Justiția britanică a decis că poliția utilizează ilegal recunoașterea facială

, 4 știri, 28 vizualizări

Instanța s-a pronunțat în procesul intentat de militantul pentru drepturile civile Ed Bridges, în vârstă de 37 de ani. Reclamațiile acestuia fuseseră anterior respinse de mai multe ori, iar procesul era urmărit cu atenție de cei care se opun tehnologiei de recunoaștere facială. Curtea de Apel din Londra a decis că poliția britanică utilizează ilegal recunoașterea facială și încalcă astfel viața privată.

Bridges a arătat că i-a fost scanată fața, la Cardiff, în Țara Galilor, de două ori: în 2017, când făcea cumpărături de Crăciun, și în 2018, cu ocazia unei manifestații. De ambele dăți, s-a folosit tehnologia automată de recunoaștere AFR Locate, care utilizează camere de supraveghere semnalate ca atare pentru scanarea fețelor trecătorilor. Fotografiile obținute astfel sunt comparate cu cele dintr-o “listă de supraveghere” în care pot fi incluși suspecți, persoane dispărute sau care prezintă interes din alte motive, potrivit AFP.

Utilizarea recunoașterii faciale nu este suficient reglementată

Magistrații au apreciat că utilizarea recunoașterii faciale nu este suficient reglementată, însă nu s-au pronunțat împotriva tehnologiei în sine. În schimb, ei au decis că ”prea multe sunt lăsate la aprecierea fiecărui agent de poliție” și că nu există prevederi clare privind locurile unde poate fi utilizată tehnologia, nici privind adăugarea unei persoane pe lista de supraveghere.