Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea lui Dragnea privind repatrierea aurului4Foto© romaniatv.net

Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea lui Dragnea privind repatrierea aurului

, 9 știri, 24 vizualizări

Klaus Iohannis consideră că orice modificare a Statutului BNR fără o consultare prealabilă a tuturor organismelor monetare europene se poate constitui într-un precedent periculos pentru economia României și de natură a afecta funcționarea eficientă a BNR.

Președintele României susține, în cererea de reexaminare, că Legea pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României elimină posibilitatea stabilirii și menținerii de rezerve în aur depozitat în străinătate și instituie termenul în care BNR trebuie să prezinte Parlamentului și Guvernului raportul privind situația rezervelor internaționale, în ipoteza diminuării acestora până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Klaus Iohannis consideră că legea este de natură să afecteze atribuțiile legale ale BNR și să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislației BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) și cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) și să genereze dificultăți în aplicare.