Marile bănci europene, profituri record în 20233Foto© stirileprotv.ro

Marile bănci europene, profituri record în 2023

, 4 știri, 7 vizualizări

Marile bănci europene au avut profituri uriașe. Pentru prima dată în istorie, cele mai mari bănci din Europa au avut anul trecut profituri cumulate de peste 100 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari), în contextul în care impulsul dat de dobânzile crescute de Banca Centrală Europeană (BCE) le-a permis băncilor comerciale să genereze rezultate record, transmite Bloomberg.

Profitul net combinat al celor mai mari 20 de bănci din Europa continentală, care au raportat până acum rezultatele pentru anul 2023, a urcat până la 103 miliarde de euro, de la 78 de miliarde de euro în 2022. În plus, trei sferturi din băncile din grupul analizat au înregistrat anul trecut cele mai mari profituri din istoria lor, arată datele sursei citate.

Creșterea profitabilității a permis băncilor să majoreze recompensele acordate investitorilor și de asemenea a impulsionat și cotația acțiunilor lor, un index bursier care regrupează acțiunilor băncilor a înregistrat anul trecut un avans de aproximativ 20%. Chiar dacă creșterea semnificativă a profiturilor va fi dificil de repetat în acest an, multe bănci sunt optimiste că creșterea veniturilor din comisioane le va permite să continue să își crească rezultatul final.