Milioane de euro din fondurile UE pentru fermieri merg catre oligarhi© mediafax.ro

Milioane de euro din fondurile UE pentru fermieri merg catre oligarhi

, 4 știri, 24 vizualizări

Distribuirea subventiile catre fermieri de catre UE "este in mod deliberat opaca, submineaza obiectivele climatice ale UE si este deformata de coruptie si de uneltiri". Anual, UE plateste fermierilor subventii in valoare de 65 de miliarde de dolari, dar unele dintre aceste sume ajung in buzunarele oligarhilor si a altor persoane importante, se arata in investigatia New York Times, realizata in noua tari membre UE.

Luni, Comisia Europeana a anuntat ca are "toleranta zero pentru frauda cu fonduri europene si prin urmare insista asupra unui angajament clar din partea statelor membre pentru a preveni fraudele".

Cu toate acestea, investigatia a aratat ca in Ungaria, premierul Viktor Orban foloseste fondurile europene pentru a-i imbogati pe cei din cercul lui de apropiati, inclusiv membri ai familiei, in timp ce isi pedepseste rivalii politici. Intre timp, in Cehia despre premierul Andrej Babis se spune ca ar fi acumulat fonduri europene de 42 de milioane de dolari in 2018. Babis a negat orice comportament incorect.