Ministerul Justiției a demarat modificarea legii cetățeniei, care ajută și la intrarea României în Visa Waiver3Foto© libertatea.ro

Ministerul Justiției a demarat modificarea legii cetățeniei, care ajută și la intrarea României în Visa Waiver

, 4 știri, 18 vizualizări

Un prim element de noutate față de legea existentă din 1991 este acela că redobândirea cetățeniei române va fi un proces accesibil și digitalizat, iar cardul electronic, care va înlocui certificatul de cetățenie, va conține și amprenta titularului.

„Certificatul de cetățenie va fi înlocuit cu un card electronic în care se regăsesc fotografia, datele personale ale titularului, amprentele, iar dovada cetățeniei o faci cu acest card. Din iunie 2026, conform acestor modificări legislative, orice solicitant va putea să vadă stadiul dosarului online, de oriunde. Că ești în țară sau în afara țării, dacă vrei să studiezi stadiul în care se află dosarul tău de dobândire a cetățeniei, nu mai faci drumuri, nu trebuie să dai telefoane, pur și simplu intri pe site și verifici stadiul”, a spus Alina Gorghiu.

Ministrul justiției a susținut că prin această lege se elimină riscurile de corupție din jurul procesului de dobândire a cetățeniei, mai ales ținând cont că din octombrie 2022 și până acum au fost confirmate suspiciuni de fals în 907 dosare. „Dosarele privind cetățenia vor fi soluționate în ordinea cronologică a depunerii, fără favoritisme”, a spus Gorghiu.