NATO și-a suspendat operațiunile de antrenament din Irak, după moartea lui Soleimani2Foto© libertatea.ro

NATO și-a suspendat operațiunile de antrenament din Irak, după moartea lui Soleimani

, 4 știri, 26 vizualizări

Mii de irakieni au scandat pe străzile din Baghdad 'Moarte Americii'. Oamenii s-au adunat într-un cortegiu impresionant în jurul sicrielor generalului iranian Qassem Soleimani și lui Abu Mahdi al-Muhandis, principalul său locotenent din Irak, ambii uciși într-un raid american. Protestatarii cer, de asemenea, răzbunare.

Statele Unite și aliații săi au suspendat pregătirea forțelor irakiene din cauza amenințării crescute cu care se confruntă. Pentagonul trimite aproape 3.000 de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu ca măsură de precauție pe fondul amenințărilor tot mai mari la adresa forțelor americane din regiune. Afganistanul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă intensificare a violențelor în regiune. Țara afectată de război, a făcut apel atât la Iranul vecin, cât și la SUA, partenerul său strategic, să împiedice orice escaladare a violențelor.

Un mesaj clar a venit de peste ocean. Liderul de la Casa Albă, cel care a dat ordinul eliminării generalului iranian, a anunțat că a luat toate măsurile pentru a împiedica izbucnirea unui război. Trump a afirmat că ofensiva a fost menită să oprească un conflict în zonă.