Noua lege a pensiilor reprezinta un risc la adresa deficitului public5Foto© wall-street.ro

Noua lege a pensiilor reprezinta un risc la adresa deficitului public

, 13 știri, 25 vizualizări

Acesta este avertismentul Comisiei Europene în raportul care conține constatările misiunii de supraveghere consolidată, desfășurată în România în 25 septembrie 2019.

Potrivit estimărilor Guvernului de la acel moment, citate de Executivul comunitar, Legea pensiilor va majora cheltuielile guvernamentale cu 0,8% din PIB în 2019, 2,3% în 2020 și 4,9% în 2021, comparativ cu nivelul din 2018. Reprezentanții Ministerului de Finanțe au susținut că strategia fiscală pe următorii ani oferă un spațiu fiscal suficient pentru a acoperi aceste costuri, grație îmbunătățirii colectării taxelor și înghețării cheltuielilor.

"Participanții misiunii au subliniat că este neclar cum noua alege a pensiilor (în special majorarea pensiilor cu 40%) poate fi pusă în aplicare fără modificarea calendarului de implementare. Potrivit Consiliului Fiscal și Băncii Naționale a României, implementarea Legii pensiilor în calendarul prevăzut în lege nu este compatibilă cu menținerea deficitului bugetar în limita a 3% din PIB prevăzută în Tratat", se arată în raportul Comisiei, potrivit Agerpres.