O mare companie pharma din România mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii! (Libertatea)4Foto© libertatea.ro

O mare companie pharma din România mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii! (Libertatea)

, 12 știri, 14 vizualizări

Libertatea a obținut 2 gigabyte de informații (contracte, excel-uri, tabele centralizate) din interiorul companiei slovene KRKA și mărturii de la mai mulți angajați. De peste un deceniu, corporația pharma, una dintre cele mai mari trei pe piața de medicamente generice din România, plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense ca speakeri. KRKA a ajuns să creeze, în propriile fișiere excel, o rubrică intitulată “Perioada amortizare”, unde compania pharma înregistrează, în dreptul medicilor cu nume și prenume, în câte trimestre își scoate mita plătită acestora!

Medicii își primeau comisioanele prin “contracte de sponsorizare”. “Dacă își îndeplineau targetul, primeau aproximativ 10% din valoarea prescripțiilor”, povestește unul dintre angajații cu funcție de conducere din KRKA.

Cu ajutorul acestor “programe de loialitate”, pentru companie se întâmplau minuni: vânzările explodau și statul plătea multe milioane de euro pe an pe produse ca Bilobil, un tip de ginkgo biloba, despre a cărui decontare experții internaționali au avertizat ani la rândul că nu este justificată.