ONU nu mai face față războaielor din lume: Omenirea se îndreaptă spre haos, avertizează Antonio Guterres4Foto© cotidianul.ro

ONU nu mai face față războaielor din lume: Omenirea se îndreaptă spre haos, avertizează Antonio Guterres

, 5 știri, 56 vizualizări

În cadrul prezentării priorităților sale pe anul curent în fața Adunării Generale a ONU, secretarul general al organizației, Antonio Guterres, a afirmat că omenirea se îndreaptă spre haos, relatează miercuri AFP, citat de Agerpres. El și-a exprimat regretul pentru disensiunilor fără precedent din Consiliul de Securitate, care nu reușește să reacționeze la "conflictele îngrozitoare" tot mai numeroase.

"Unele guverne ignoră și subminează înseși principiile multilateralismului, fără a da socoteală. Consiliul de Securitate, principalul instrument al păcii mondiale, este în impas din cauza faliilor geopolitice". "Nu este prima oară când Consiliul este divizat. Dar este cel mai grav. Disfuncția actuală este mai adâncă și mai periculoasă", a apreciat secretarul general.

Guterres a remarcat că "în timpul războiului rece, mecanisme bine stabilite au ajutat la gestionarea relațiilor între superputeri", dar "în lumea multipolară de astăzi, lipsesc astfel de mecanisme. Lumea noastră intră într-o eră de haos" și "vedem rezultatele: un care pe care periculos și imprevizibil, complet nesancționat".