Parlamentul a votat legea privind eliminarea ștampilei din administrația publică© hotnews.ro

Parlamentul a votat legea privind eliminarea ștampilei din administrația publică

, 6 știri, 12 vizualizări

Camera Deputaților a votat miercuri, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind eliminarea ștampilei din administrația publică.

Proiectul a fost inițiat de către senatorul USR Cristian Ghica.

Potrivit unui comuicat al USR, proiectul adoptat prevede că instituțiile administrației publice nu vor mai fi obligate să utilizeze ștampila în relația cu cetățenii sau cu alte instituții. Asta înseamnă că documentele vor putea circula mai ușor, în format digital, nu va mai fi necesar exemplarul „original” pe hârtie cu ștampilă și totul va putea fi trimis și primit online, cu semnătură electronică. Vor rămâne în uz doar parafele speciale, cele care sunt stabilite conform unor legi precise, cu instrucțiuni clare de utilizare.

„Marele merit al noii legi este că ea creează premisele digitalizării și simplificării birocrației. Practic, nicio primărie și niciun minister nu vor mai putea să refuze trimiterea și primirea documentelor în format digital, cu semnătură electronică. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai fi purtați pe drumuri ca să plimbe hârtii între instituții.