Parlamentul aprobă Strategia Națională de Apărare a Țării3Foto© agerpres.ro

Parlamentul aprobă Strategia Națională de Apărare a Țării

, 14 știri, 44 vizualizări

Senatorii și deputații au aprobat, marți, în plenul reunit, raportul comun al Comisiilor de apărare ale Camerei Deputaților și Senatului cu privire la Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 - 2024, document transmis de președintele Klaus Iohannis.

S-au înregistrat 311 de voturi 'pentru', 4 'împotrivă' și 38 de abțineri.

Documentul este structurat pe cinci capitole: 'România membru activ NATO și UE, stat rezilient, pol de stabilitate regională'; 'Interese și obiective naționale de securitate'; 'Evaluarea mediului internațional de securitate'; 'Amenințări, riscuri și vulnerabilități'; 'Direcțiile de acțiune și principalele modalități pentru asigurarea securității naționale a României'.

În cadrul primului capitol este reprezentată viziunea pentru o Românie modernă, ale cărei fundamente pentru politica externă și de securitate sunt reprezentate de apartenența țării noastre la Uniunea Europeană și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, precum și la parteneriatul strategic cu SUA. Totodată, este subliniată necesitatea consolidării rezilienței statale în fața amenințărilor și a evoluțiilor mediului de securitate internațional, astfel încât să fie asigurate securitatea și prosperitatea cetățenilor români.