Parlamentul European discută astăzi problema tezaurului românesc furat de Rusia11Foto1Video© observatornews.ro

Parlamentul European discută astăzi problema tezaurului românesc furat de Rusia

, 25 știri, 18 vizualizări

Comisia Europeană susține joi o declarație în fața eurodeputaților pe tema restituirii tezaurului românesc, însușit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. Declarația Comisiei va fi urmată de o dezbatere, după care va fi supusă la vot o rezoluție conexă, conform agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Eurodeputatul Eugen Tomac (PPE) declara săptămâna trecută pentru Agerpres că inițiativa se înscrie în contextul în care Uniunea Europeană și-a adoptat anul trecut strategia privind recuperarea bunurilor de patrimoniu traficate ilicit în Europa.

''Am participat la această dezbatere (privind strategia - n.r.) în calitate de eurodeputat membru al Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI) și am constatat cu acel prilej că situația tezaurului nostru aflat la Moscova este aproape complet necunoscută la nivelul instituțiilor europene. Atunci mi-am dat seama că este foarte greu să vii să prezinți un subiect care este de maxim interes pentru noi, românii, dar este complet necunoscut pentru publicul european, pentru instituțiile europene", a spus președintele PMP.

Important este să nu renunțăm!
Eugen Tomac,
Parlamentul European a votat rezoluția privind restituirea tezaurului…