Pensie de stat și pensie privată2Foto© a1.ro

Pensie de stat și pensie privată

, 5 știri, 35 vizualizări

Studiul pleacă de la situația la zi a pilonului II de pensii administrate privat. Sau, mai exact, de la impactul pe care l-a adus Ordonanța 114 asupra acestei industrii. Lucrurile sunt destul de simple. Actul normativ a majorat cerințele de capital ale administratorilor cu 120% și a redus comisioanele cu 40%. Deci, Ordonanța 114 a crescut cheltuielile obligatorii (a fost introdusă o taxă de 0,5% din sumele colectate) și a scăzut veniturile. Ce spune această rețetă? Cel mai bun drum spre dificultăți financiare.

De altfel, anul acesta, companiile din domeniu au înregistrat pierderi cumulate de 34 milioane de lei, pentru prima oară după șapte ani. Nu degeaba, o dată cu apariția Ordonnaței 114, reprezentanții industriei au vorbit despre o posibilă plecare a unor investitori sau o serie de achiziții sau fuziuni. Un fenomen din care ar avea de pierdut contribuabilii români, pentru că ar duce la scăderea concurenței în această industrie.

Studiul cuprinde și un capitol privitor la sustenabilitatea sistemului public de pensii. Datele sunt următoarele: prin aplicarea legii pensiilor valoarea drepturilor de pensie acumulate crește extrem de mult. De la 174% din PIB, în anul 2017, la 250% din PIB, în anul 2021. În valoare nominală, înseamnă aproximativ 2.800 miliarde lei, adică 590 miliarde euro.