Peste 60% dintre romani isi doresc introducerea votului obligatoriu© libertatea.ro

Peste 60% dintre romani isi doresc introducerea votului obligatoriu

, 4 știri, 24 vizualizări

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezență mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP. În urmă cu 10 ani, procentul acestora era cu aproape 20% mai mic.

62.2% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece, dacă vin mai mulți oameni la vot, se pot schimba lucrurile în bine (față de 44.6% în 2014). La polul opus, 35.6% sunt împotriva votului obligatoriu deoarece actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine (față de 41.7% în 2014). Ponderea non-răspunsurilor este 2.2% (față de 13.6% în 2014), scrie news.ro.

Sunt de acord cu votul obligatoriu mai ales: votanții PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, cei cu educație primară sau medie, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural și cei cu un venit mai redus. Votanții ADU, persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare și angajații la stat sunt împotriva votului obligatoriu într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație.