Peste 8000 de români ce au fost victime ale Holocaustului vor fi recunoscuți de Guvernul german2Foto© adevarul.ro

Peste 8000 de români ce au fost victime ale Holocaustului vor fi recunoscuți de Guvernul german

, 5 știri, 19 vizualizări

Decizia luată de guvernul german, inițiată de Ministrul pentru Egalitate Socială Gila Gamliel, presupune ca toți cei recunoscuți drept supraviețuitori ai Holocaustului să primească compensație retroactiv pentru 20 de ani și o pensie lunară. De asemenea, supraviețuitorii vor primi și plăți lunare de la „Holocaust Survivors Rights Authority” (Autoritatea pentru drepturile supraviețuitorilor Holocaustului), subordonată ministerului de finanțe israelian. Conform reglementărilor în vigoare, fiecare supraviețuitor ar primi aproximativ 2.000 de șecheli israelieni (500 euro) pe lună.

Moștenitorii legali ai imigranților români născuți după 1910 și care au murit după 1 iunie 2002, vor fi, de asemenea, capabili să ceară o formă de compensație din partea guvernului, mai scrie cotidianul israelian The Jeursalim Post.  Vor fi admiși cei care vin din 20 de orașe specifice, printre care Botoșani, Galați și Iași. Sunt incluși și cei care au fost închiși în ghetouri, cei născuți până în 1928, cei care au emigrat în Israel după 1 octombrie 1953 și care nu au primit anterior o subvenție lunară de supraviețuitor.

Cetățenii români care trăiesc în Israel și care primesc deja o subvenție lunară de la „Holocaust Survivors Rights Authority”, vor putea și ei să aplice pentru primirea unor sume din partea Institutului pentru Securitate Socială din Germania.