Prosumatorii cer eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor© wall-street.ro

Prosumatorii cer eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor

, 5 știri, 13 vizualizări

Toți prosumatorii vor trebui să-și instaleze, conform unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), un contor suplimentar, care ar urma să măsoare consumul de energie din producția lor proprie. În replică, prosumatorii spun că toate acele date sunt deja înregistrate de contorul pe care îl au acum, iar noile echipamente, care ar costa peste 100 de milioane de euro, sunt inutile și vor duce la scumpirea facturilor pentru toți românii.

„Cu toate că "taxa pe soare" (taxa pe energia consumată din producția proprie - n.r.) a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul și software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori)”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).

Potrivit asociației, ANRE recunoaste în scris faptul că aceste 100 milioane de euro vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România prin tariful de distribuție.