Reducerea gheții arctice forțează urșii polari să consume de patru ori mai multă energie pentru a supraviețui - studiu3Foto© rfi.ro

Reducerea gheții arctice forțează urșii polari să consume de patru ori mai multă energie pentru a supraviețui - studiu

, 4 știri, 74 vizualizări

Aceste animale de pradă, odinioară perfect adaptate pentru viața în mediul polar, se confruntă cu dificultăți pe măsură ce habitatele lor se micșorează, iar adaptările lor unice devin mai puțin potrivite pentru o regiune arctică cu din ce în ce mai puțină gheață, susțin cercetătorii.

În zonele polare, mamiferele sunt adaptate fiziologic să utilizeze cât mai puțină energie. Urșii polari sunt în primul rând vânători care "stau și așteaptă", adaptați la prinderea focilor prin copci pentru respirație, iar narvalii au evoluat astfel încât să se poată scufunda la adâncimi mari pentru a captura prada fără a face mișcări rapide. În prezent, însă, aceste viețuitoare trebuie să depună mai mult efort pentru a supraviețui, potrivit unui articol de publicat în „Journal of Experimental Biology”.

Urșii polari se hrănesc în principal cu grăsime bogată în energie de la foci, însă această sursă de hrană este mai greu de găsit.