Rezultate IMM Invest în 2 luni jumate: Câte credite au acordat băncile și care e suma2Foto© puterea.ro

Rezultate IMM Invest în 2 luni jumate: Câte credite au acordat băncile și care e suma

, 7 știri, 58 vizualizări

La aproape două luni de la startul programului IMM Invest, băncile înscrise în program au aprobat 11.589 de cereri din partea IMM-urilor, volumul total al finanțării garantate ridicându-se la 10,2 mld. lei, susține un comunicat transmis de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Adică 2/3 din suma de 15 mld. lei pe care statul este dispus să o garanteze în cadrul programului pentru IMM-uri destinat depășirii crizei.

Comunicatul îl citează pe Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM: „Soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM si companiilor a crescut  în ultimii 12 ani, cu 40 mld. lei, de la 77 mld. lei în 2007 la 117 mld. lei în 2019, media de creștere lunară ajungând la 0,3 mld. lei. Prin facilitățile aduse de IMM Invest s-au acordat finanțări de 10,2 mld.

lei în aproximativ două luni, ceea ce înseamnă o creștere de 34 de ori peste media lunară din ultimul deceniu“. Dar sursa citată nu arată și câți bani au ajuns la companii - și aici este marea problemă: Fondul aprobă multe dosare, dar băncile nu aprobă finanțarea.