Românii din diaspora: Documente pentru votul prin corespondență la prezidențiale și parlamentare3Foto© euractiv.ro

Românii din diaspora: Documente pentru votul prin corespondență la prezidențiale și parlamentare

, 8 știri, 15 vizualizări

Românii din diasporă vor vota prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale. Conform ordinului emis de Ministerul Afacerilor Externe și publicat în Monitorul Oficial nr. 187/2024, cetățenii români cu drept de vot care își au domiciliul sau reședința în străinătate pot acum să-și exprime votul și prin corespondență. Procesul este simplificat, cu un formular disponibil online pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru a asigura legalitatea și transparența procesului, cetățenii români trebuie să încarce o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul lor legal de ședere în țara respectivă. Acest lucru va facilita participarea lor la alegerile pentru Președintele României și pentru Senat și Camera Deputaților, începând cu data de 1 aprilie 2024.

Totuși, este important de remarcat că la alegerile pentru Parlamentul European, cadru legal pentru votul prin corespondență nu este încă reglementat. Așadar, cetățenii români din diaspora vor putea să-și exprime votul doar prin intermediul secțiilor de votare organizate în străinătate, prezentând un document care atestă dreptul lor legal de ședere în țara respectivă, conform cerințelor autorităților străine.