Rusia atenționează SUA ca navele de război americane să stea departe de Crimeea ″spre binele lor″4Foto© stirileprotv.ro

Rusia atenționează SUA ca navele de război americane să stea departe de Crimeea ″spre binele lor″

, 5 știri, 99 vizualizări

''Statele Unite sunt un adversar și fac tot ce le stă în putință pentru a submina poziția Rusiei pe scena mondială. Nu vedem alte elemente în abordarea lor. Acestea sunt concluziile noastre'', a declarat viceministrul de externe Sergei Ryabkov, citat de agențiile de presă ruse, potrivit Reuters.

Moscova a anexat Crimeea în 2014. Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră săptămâna aceasta, pe fondul unei escaladări a luptelor din estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale s-au luptat cu separatiștii susținuți de ruși într-un conflict despre care Kievul spune că au murit în jur de 14.000 de oameni.

Prezența militară americană în Mare Neagră este limitată de un acord din 1936. Convenția de la Montreux (semnată în Elveția, 1936), care stabilește regulile prin care Turcia controlează strâmtorile Dardanele și Bosfor, limitează drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagră. Actul precizează că navele de război ale statelor străine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone și nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.