Salariul minim european ar putea crește simțitor salariul minim net în România5Foto© bzi.ro

Salariul minim european ar putea crește simțitor salariul minim net în România

, 7 știri, 9 vizualizări

Salariul minim european va fi stabiit cel mai probabil, la un nivel de 60% din salariul mediu net pe economie din fiecare stat membru, a declarat marți Claudia Sofianu, partener EY România. Asta ar însemna că dacă se aprobă o astfel de inițiativă, salariul minim net ar trebui să fie 1.920 de lei.

„Salariul minim european ar însemna un salariu de referință pentru toate țările membre ale Uniunii Europene. Este greu de crezut că se va stabili o sumă, o valoare anume, ținând cont de diferențele dintre țările membre, însă intenția este de a stabili un cadru, o formulă de calcul și alinierea statelor membre”, a declarat marți Claudia Sofianu, partener EY România în cadrul departamentului de asistență fiscală și juridică.

În noiembrie 2019, salariul mediu net în România a fost de circa 3.200 de lei net, în vreme ce salariul minim net pe economie era de 1.160 de lei, circa 36%. Ca să ajungă la 60% din salariul mediu net pe economie, salariul minim net din România ar trebui să fie majorat cu 760 de lei și să ajungă la 1.920 de lei net.