Sărbătoare pe 24 ianuarie, pentru creștinii ortodocși! Este prăznuită Sfânta Xenia© romaniatv.net

Sărbătoare pe 24 ianuarie, pentru creștinii ortodocși! Este prăznuită Sfânta Xenia

, 4 știri, 21 vizualizări

Ortodoxe Sf. Cuv. Xenia; Sf. Ier. Filon, episcopul Carpasiei (Tedeum) Greco-catolice Sf. cuv. Xenia. Sf. ep. Francisc de Sales Romano-catolice Sf. Francisc de Sales, ep. înv. Sfânta Cuvioasă Xenia este pomenită de Biserica Ortodoxă în 24 ianuarie. S-a născut la Roma, într-o familie nobilă, tatăl său era senator.

Sfânta Xenia (Eusebia - numele de botez) a fost crescută în spirit evanghelic de părinții săi, care erau creștini drept-credincioși. Logodită fiind de aceștia, a ales să părăsească casa părintească, să-și închine viața lui Hristos. Împreună cu două slujnice s-a urcat pe o corabie cu care a ajuns în Alexandria și apoi de aici într-o insulă. De aici au plecat împreună în cetatea Milasa.

Cuvioasa Xenia (străina - în limba greacă), odată ajunsă în aceea cetate necunoscută, a construit cu banii pe care îi luase cu ea o bisericuță și câteva chilii, întemeind o mănăstire. În această mănăstire a trăit până la sfârșitul vieții, făcându-se exemplu de viețuire creștină. (sursa: vol. "Viețile Sfinților") AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)