Scriitorul Gheorghe Iova a murit3Foto© hotnews.ro

Scriitorul Gheorghe Iova a murit

, 7 știri, 28 vizualizări

Gheorghe Iova a murit sâmbătă, la Spitalul Municipal din Capitală, unde era internat de șase săptămâni în urma unui infarct depistat cu întârziere. În jurul orei 16.30 a fost declarat decesul, după ce medicii au încercat resuscitarea, a confirmat pentru MEDIAFAX, Doina Iova, soția scriitorului.

În momentul în care se anunța decesul scriitorului, un grup de scriitori și artiști tocmai jucau un meci de fotbal organizat cu scopul de a strânge bani în sprijinul autorului aflat în spital.

„«Efectul Iova» asupra literaturii române postbelice, în varianta sa radical-experimentală și «neo-autenticistă», a fost mai important decît s-ar crede. Nu numai opzeciștii, ci și unii poeți anteriori (Angela Marinescu) sau ulteriori (Ioan S. Pop, douămiiștii) au intrat în raza de influență a acestui revoluționar al limbajului. Iova era un om și un scriitor liber, rebel, dificil, ciudat, cu un anumit demonism (foarte… uman), care scăpa mereu printre degete. Un Iov, în felul lui. În ultimii ani s-a luptat din greu cu o boală care, pînă la urmă, l-a învins”, scrie criticul Paul Cernat.