Sebastian Stan a câșigat Ursul de Argint la Berlinala 2024. Ce documentar a primit Ursul de Aur16Foto1Video© observatornews.ro

Sebastian Stan a câșigat Ursul de Argint la Berlinala 2024. Ce documentar a primit Ursul de Aur

, 16 știri, 27 vizualizări

Producția „Dahomey”, în regia franco-senegalezei Mati Diop, a fost recompensată sâmbătă seară cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat actorului de origine română Sebastian Stan pentru rolul său din producția „A Different Man” (SUA).

Filmul „Dahomey” (Benin, Franța, Senegal), realizat de actrița și regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, în vârstă de 41 de ani, este un documentar despre restituirea din noiembrie 2021, către Benin, a 26 de comori regale din Regatul Dahomey, jefuite în 1892 de trupele coloniale franceze. Pelicula a fost produsă de Eve Robin, Judith Lou Lévy și Mati Diop, relatează Agerpres.

„Dahomey” este a doua producție africană care câștigă Ursul de Aur (după filmul sud-african „U-Carmen e-Khayelitsha” („Carmen de Khayelitsha”) de Mark Dornford-May, în 2005, potrivit AFP.