Sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în urma testului american de rachetă cu rază intermediară de acțiune5Foto© stirileprotv.ro

Sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în urma testului american de rachetă cu rază intermediară de acțiune

, 13 știri, 10 vizualizări

Potrivit unui document văzut de reporterii agenției Reuters, Rusia și China cer convocarea consiliului în legătură cu "afirmații ale oficialilor americani privind planurile de a dezvolta și instala rachete cu raze medii de acțiune".

Oficialii de la Beijing și Moscova solicită ca organismul internațional să fie convocat joi.

Departamentul american al Apărării a anunțat luni efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Testul a fost efectuat duminică (luni dimineață, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ținta stabilită, aflată la distanța de peste 500 de kilometri, a anunțat Pentagonul.

Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Ca reacție la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.